Home - Zaručnički tečaj - Pripreme za zaručnički tečaj u Hrvatskoj

Pripreme za zaručnički tečaj u Hrvatskoj

Zaručnički tečaj je crkvena priprema na crkveni brak namijenjena parovima koji su članovi Crkve tj. vjernicima, koji žele sklopiti sakrament kršćanske ženidbe. Stoga u toj pripravi sudjeluju oni koji će o bračnoj i obiteljskoj tematici govoriti u ime Crkve, u skladu s crkvenim naukom i na temelju svojeg osobnog kršćanskog, vjerničkog iskustva. Obično su to dva bračna para, liječnik, psiholog i svećenik.

ZARUČNIČKI TEČAJEVI U HRVATSKOJ ZA 2018.

ZARUČNIČKI TEČAJEVI U HRVATSKOJ ZA 2017.

Bračnoj i obiteljskoj tematici pristupa se interdisciplinarno i nastoji je se obuhvatiti i izložiti s različitih aspekata: biblijsko-teološkog, medicinskog, psihološko-pedagoškog, duhovnog te svjedočenjem bračnih parova koji tu stvarnost u svjetlu vjere nastoje živjeti već određeni broj godina.

Tih nekoliko sati pripreme za brak nije dovoljno. Nitko ne bi trebao tečaj shvatiti kao priliku gdje se dobivaju recepti za sretan i uspješan brak. Ova priprava je samo prilika da mladi uđu u brak s određenim spoznajama, s određenom sviješću i s velikim pouzdanjem da njihov brak može uspjeti!

Zaručnici koji nisu primili sakramente Prve svete pričesti i Svete potvrde ili nisu kršteni neka se jave svom Župnom uredu mnogo ranije, da dobiju potrebne informacije o pripravi za spomenute sakramente. Preporuča se da se zaručnici za ovu pripravu jave sredinom mjeseca rujna ili početkom listopada.

Raspored zaručničkih tečajeva možete naći u svakom župnom uredu ili na oglasnoj ploči (kod crkve ili župnog ureda). Zavisno od grada i mjesta održavanja tečajevi traju od 3 – 5 dana po dva sata. Nnemojte ostaviti tečaj za posljednji trenutak, nekoliko mjeseci prije vjenčanja je idealno. Za svaki slučaj kada se odlučite na pohađanje tečaja provjerite u župnom uredu o točnoj satnici održavanja zaručničkog tečaja.

zarucnicki-tecajevi-txt

Kako se vrijeme zaručničkih tečajeva razlikuje od župe do župe, dat ćemo Vam kratak uvid u četverodnevni tečaj koji zaručnici polaze prije vjenčanja u crkvi:

Prvog dana
Svećenik govori o kršćanskom poimanju ženidbe (braka), o Božjem planu o braku i obitelji, o karakteristikama kršćanskoga braka, o ljubavi koja je Božji dar i temelj braka…

Drugog dana
Liječnik govori o medicinskim aspektima bračne tematike: o fiziologiji i anatomiji žene i muškarca, o metodama prirodnog planiranja obitelji, o zloupotrebama i naličju ljudske spolnosti, o promicanju kulture života…

Trećeg dana
Psiholog te jedan bračni par govore o psihologiji bračnog para, o jedinstvu u različitosti (međusobnom nadopunjavanju), o pravilima komunikacije u braku, o rješavanju konflikata, odnosu prema roditeljima…

Četvrtog dana
Svećenik i jedan bračni par govore o odgovornom roditeljstvu, o kršćanskom odgoju djece koji je velika i teška zadaća za svakog roditelja, o obiteljskom životu…

Na zaručničkom tečaju parovi si, između ostalog, posvećuju:

  • kako si ja zamišljam naše zajedništvo?
  • koje su moje želje i očekivanja u braku?
  • što ću ja to obećati na crkvenom vjenčanju?
  • što to znači da je brak sakrament?
  • kakvu ulogu igra vjera u braku?